Artikkelarkiv

Nyhetsbrev

Forlagskalender

Filmklipp

Trailer til filmen "Kongens nei"
Bok lagt til i handlekurv

Barn som spiser for lite
Publisert torsdag 13. august 2015 av Elen Zickfeldt

Markedet flommer over av bøker med kosthold- og ernæringsråd, men likevel opplever stadig flere foreldre at barna deres har et anspent forhold til mat, og noen utvikler spisevegring. Den danske spesialpedagogen Dorte Bordal har jobbet med familier med barn med spiseproblemer i mange år, og hennes erfaring er at det først og fremst er relasjonen mellom barn og foreldre som er utløsende faktor når mat blir et problem.

 

BarnspiserliteMange foreldre legger all skyld på selve maten, og ser ikke hvordan psykiske faktorer og relasjonen mellom barn og voksen faktisk kan være hovedårsaken til problemene. Det kan oppstå konflikter allerede ved ammingen eller ved overgangen til fast føde. Bordal hevder at foreldre i dag er alt for opptatt av å gjøre alt perfekt og følge ekspertenes råd til punkt og prikke om når barnet skal spise hva, og glemmer å lytte til barnet sitt og se når det er klart for ulik type mat. Da kan det oppstå en vond spiral det kan være vanskelig å komme ut av.

Men også stress i familien, dårlig stemning, skilsmisse og psykisk sårbare foreldre (for eksempel fødselsdepresjon) kan legge grunnlaget for et anspent forhold til mat og spisesituasjoner.

 

Uansett grunn mener Dorte Bordal at de aller fleste barn ved hjelp av ganske enkle knep kan hjelpes til å spise normalt. I boken Barn som spiser for lite hjelper hun deg som forelder å kartlegge familiens situasjon, forstå de psykologiske mekanismene som kan skape konflikter og gir råd og veiledning for å bryte en ond sirkel.

 

Denne boken er unik på det norske markedet og har blitt anbefalt av ernæringseksperter ved Oslo Universitetssykehus, som skriver et eget kapittel spesielt beregnet for det norske markedet.

 

Kjøp boken her

Vega Forlags katalog 2017

Vega Forlag katalog 2015
Vega Forlag katalog 2017

Bestselgere